25 Mayıs 2021, 22:35 tarihinde eklendi

Pelin otu nedir? Faydaları nelerdir?

Pelin otu nedir? Faydaları nelerdir?

Diğer İsimleri : Acı pelin, Ak pelin, Acı yavşan, Arthemisia absinthium

 

 

Botanik Bilgi : Bileşikgiller familyasındandır. Çok yıllık bir bitki olup takriben 3-10 yıl yaşar. 50-120 cm boyunda, oldukça çok çatallaşan ve grimsi beyaz renkte bir bitkidir. İnce tüylerle kaplı gövdesi kokulu, kabarık çizgili ve gri-yeşil renklidir. Çok ince tüylerle kaplı grimsi ya da beyazımsı yeşil, altı gri renkli ve kokulu olan yaprakları çok parçalı ve almaşık dizilidir. Açık sar renkli  küçük çiçekleri salkımlar oluşturur. Silindirik yapılı yassı, küçük ve gri renkli meyvelerinin içinde kahverengimsi gri minik tohumları bulunur. Pelin döktüğü tohumlarıyla çoğalır ya da sonbaharda alınan gövde kalemleriyle çoğaltılır. Pelinin küçük yapraklı dalları özel kokulu ve çok acı lezzetlidir.

 

Yetiştirildiği Yerler : Pelin otu Türkiye’nin Ege, Akdeniz, Marmara ve Kara­de­niz bölgesinde yabani olarak kendiliğinden yetişir diğer bölgelerde ekilirse yetişir.

Toplanması - Saklanması : Pelin otu çiçek açmaya başlamadan önce sürgün, yaprak ve çiçekleri toplanarak kurutulur ve özel kaplarda muhafaza edilir.

 

Bilinen Bileşimi : Uçucu yağ, absintin gibi acı maddeler, flavon ve pineni içerir. Eskiden bazı içkilere acı çeşni vermesi için katılırken 1908 yılından beri bu şekilde kullanımı yasaklanmıştır. 

Faydaları :

İştahsızlık, hazımsızlık ve safra yolları rahatsızlıklarına karşı fayda sağlar.

İdrar söktürücüdür.

Bedeni güçlendirici tonik etkisi vardır.

Yüksek ateş ve enfeksiyon durumlarında güçlü bir iyileştiricidir.

Pelinotunun, (Dr. E. Scheider) bezelere özelliklede böbrek üstü bezelerine etki ettiğini ve böylece vücudun kan dolaşımının düzenlediği, romatizma, gut, metabolizma bozukluğu, şeker hastalığı, yağlanma (şişmanlık), ödem ve enfeksiyona (bulaşıcı hastalıklar) karşı vücudun daha etkili bir direnç kazandığını ifade etmektedir.

Kullanım Şekli : Yarım-bir tatlı kaşığı kuru karışım üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10-15 dakika süreyle demlendirilmeye bırakılır. Böylece hazırlanan çay, günde iki-üç kez birer bardak olarak içilebilir. Pelin otu çayını 3 hafta içtikten sonra 2-3 hafta ara vermek gerekir, yoksa birleşimindeki eterik yağ türevi zehirlenmelere neden olabilir.

UYARI : 3 haftadan fazla içilmemeli, hamileler asla içmemelidir. Şayet aşırı dozajda veya uzun süre alınırsa öncelikle bağımlılık yapar, merkezi sinir sistemine, beyne, böbreklere zarar verebilir, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma ve kramplara neden olabilir.

BİR CEVAP YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Doldurulması zorunlu alanlar işaretlendi *