25 Mayıs 2021, 21:32 tarihinde eklendi

Kimyon nedir? Faydaları nelerdir?

Kimyon nedir? Faydaları nelerdir?

Diğer İsimleri : Kyminon, Cuminum cyminum, Cummin, Carum carvi

 

 

Botanik Bilgi : Maydanozgiller familyasındandır. 2 yıllık olup, 30-100 cm boyuna ulaşır ve havuç kökü gibi kökü vardır fakat beyaz renktedir. Altta Rozet yaprakları oldukça büyük uzun bir sap üzerinde kanat yapraklardan oluşur. Gövdedeki yapraklar sapsız yani direk oturmuştur. Çiçekleri oldukça küçük, beyaz, nadiren pembe veya kırmızımsı renkte olup şemsiyeye benzer, bir şemsiyecikte 10-20 çiçek bulunur. Bir meyve kapsülünde iki tohum bulunur ve genellikle esmer renkte ve orak şeklindedir. Bunlar kimyon adıyla baharat olarak kullanılır.

 

Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Akdeniz havzası ile Mısır olan kimyon, ülkemizde Orta Anadolu’da Eskişehir ve Konya dolaylarında üretilir.

Toplanması-Saklanması : Haziran'dan Eylül'e kadar bitkinin çiçek şemsiyeleri tam olgunlaşmadan önce kesilip alınır. Bunlar gölge ve havadar bir yerde kurutulur. Yere serilen temiz bir bezin üzerine bu şemsiyeler silkelenir.

Faydaları :

Ağız kokusu ve bebeklerde sindirim zorluğu gibi rahatsızlıklara karşı kullanılır.

Annelerin sütünü artırmak için kullanılır.

İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.

Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür.

Diyareyi hafifletici etkisi vardır.

İdrar söktürücüdür.

Sinirleri uyarır.

Terletici etkisi de bulunmaktadır. Böylece zehirli maddelerin dışarıya atılmasına yardımcı olur.

Kullanım Şekli : Kimyon tohumunun çayı yapılmadan hemen önce öğütülmesi veya öğütülmeden çayının yapılması tavsiye edilir. Kimyon tohumlarından 1-2 tatlı kaşığının üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp kabın üzeri kapatılarak 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Bu şekilde elde edilen çaydan günde iki kez sabah ve akşam yemeklerinden önce birer bardak içilir.

Güzellik İçin : Hazırlanan çay ile yüz yıkanırsa yüzü güzelleştirir.

BİR CEVAP YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Doldurulması zorunlu alanlar işaretlendi *